Сереховичівська громада
Волинська область, Ковельський район

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ РІШЕННЯ СЕРЕХОВИЧІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ   СОЛОВ’ЇВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ

Дата: 06.07.2024 11:35
Кількість переглядів: 49

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ

ПРОЄКТУ РІШЕННЯ СЕРЕХОВИЧІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ   СОЛОВ’ЇВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ

05.07.2024

Найменування організатора громадського обговорення – Сереховичівська  сільська рада.

Ініціатор громадського обговорення – Робоча група з питань оптимізації  закладів освіти Сереховичівської сільської ради, склад якої затверджено розпорядженням сільського голови від 01 липня 2024 року № 52

Документи, винесені на громадське обговорення – проєкт рішення  Сереховичівської сільської ради: «Про припинення діяльності шляхом ліквідації Солов’ївської гімназії Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області»

Мета: врахування думки жителів всієї Сереховичівської громади щодо обговорення проєкту рішення, яке виноситиметься на розгляд сесії Сереховичівської сільської ради.

 

На сьогодні в Україні відбувається активний процес системної трансформації освітньої сфери для забезпечення нової якості освіти на всіх рівнях: від дошкільної – до вищої освіти та освіти дорослих.

Першим важливим кроком до трансформації галузі стало прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», який окреслює основні принципи функціонування освітньої галузі.

Із 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». Мета реформи – кожен учень має рівний доступ до якісної шкільної освіти в безпечному, комфортному, інклюзивному та сучасному освітньому середовищі; випускники школи мають ґрунтовні знання та володіють    компетентностями, що потрібні для сучасного життя, є самодостатніми, творчими та креативними особистостями.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», який визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти. Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

5 березня 2024 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №245, якою затверджено у новій редакції Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Слід зазначити, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників усіх типів закладів загальної середньої освіти (початкових шкіл, гімназій, ліцеїв).

Відповідно до зазначеного Порядку з 1 вересня 2025 року за рахунок субвенції не буде здійснюватися фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 45 осіб. Крім того, з 1 вересня 2026 року буде припинено фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 60 осіб.

У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначених законодавчих актів мережі закладів загальної середньої освіти і в нашій громаді. Передусім, це стосується закладів із найменшою кількістю учнів.

Станом на сьогодні перспективна мережа закладів загальної середньої освіти Сереховичівської сільської ради  виглядає так:

№ з/п

Назва закладу

Перспективна кількість учнів в навчальному році

К

 

- К-сть класів

Середня наповнюваність

класу, осіб

Вартість утримання 1

учня, грн.

2024/2025

2025/2026

2026/2027

 

 

 

1

Сереховичівський ліцей

203

200

196

11

18,3

38 622 грн

 

2

Милецька гімназія

43

45

43

3

14,3

71 933 грн

3

Солов’ївська гімназія

38

 

40

43

4

9,7

64 409 грн

Всього

по    громаді

284

 

 

18

14,1

58 321 грн

                   

 

Відповідно до наведеної вище мережі заклад освіти з кількістю учнів менше, ніж 45 осіб з 01.09.2025 р  – це Солов’ївська гімназія.

Станом на 01.09.2024 у Солов’ївській гімназії планується навчання для 38 учнів, з них у першому класі – 0, у другому класі – 6, у третьому класі – 7, у четвертому класі – 0, у п’ятому класі – 8, у шостому класі – 3, у сьомому класі – 10, у восьмому класі – 0, у дев’ятому класі – 4.  Отже, в закладі з 9 потенційних класів  повних  класів 4, середня наповнюваність в яких 9,5 учнів.   Згідно з перспективною мережею на найближчі три роки у Солов’ївській гімназії прогнозується менше 45 учнів. Крім того на межі балансує і Милецька гімназія, проте прогнозуємо зберегти її за рахунок учнів Солов’ївської гімназії, оскільки Милецька гімназія має кращий стан збереження приміщення, теплового господарства,  матеріально-технічної бази.

Якщо говорити мовою цифр, то  вартість навчання 1 учня в Солов’ївській гімназії становить 64 409 грн на рік.  Функціонування даного закладу вартує 3 156 089 грн в рік , в тому числі  620,0 тис. грн  з бюджету громади, решту 2 535 026 грн покриває освітня субвенція на заробітну плату для педагогів. Для порівняння – у Сереховичівському ліцеї вартість навчання одного учня становить 38 622 грн.

Важливим питанням є підвезення учнів у разі реорганізації Солов’ївської гімназії. Назріває нагальне питання  у придбанні ще одного шкільного автобуса, тому всі вільні залишки в 2025 році будуть спрямовані на співфінансування до державної субвенції на придбання шкільного автобуса. Крім того, ніхто не відміняє і наявність найпростішого укриття для учасників освітнього процесу, яке має бути облаштоване в Милецькій гімназії до 01.09. 2025 р, оскільки наявне не забезпечить укриття для всіх учнів. Вирішення питання передбачаємо подібним способом  - орендою ближчого приміщення приватного льоху.  

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до вищезазначеного, сьогодні на території Сереховичівської сільської ради обговоренню підлягає лише реорганізація Солов’ївської гімназії. Планується, що реорганізація має бути проведена до 1 вересня 2025 року, відповідно до вимог чинного законодавства.

Заходи з оптимізації шкільної мережі проводяться з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Головне – це якість освітніх послуг, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Адже лише у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати з  06.07.2024 по 01.07.2025 року на поштову адресу: 44442, Сереховичівська сільська рада,  вул. Центральна,24а,  село Сереховичі Ковельського району Волинської області. та/або на електронну адресу:  serehovychivska@gmail.com

                Терміни і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених у ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється відповідальною особою протягом 14 днів після закінчення терміну подання пропозицій.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на  офіційному сайті Сереховичівської сільської  ради.

       

     До участі в обговоренні запрошуються всі жителі Сереховичівської громади.

 

 

 

Фото без опису

 

СЕРЕХОВИЧІВСЬКА   СІЛЬСЬКА   РАДА

 КОВЕЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ   ВОЛИНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

восьме скликання

 

ПРОЄКТ  РІШЕННЯ

 

Про  припинення діяльності

шляхом ліквідації Солов’ївської

гімназії Сереховичівської сільської

ради Ковельського району

Волинської області

 

 

 

        Відповідно до ст. 143 Конституції України, п. 30 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 25, п. 3 ст. 66 Закону України «Про освіту», ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», ст. 104-107 Цивільного кодексу України, пропозиції робочої групи з питань оптимізації мережі закладів освіти Сереховичівської сільської ради враховуючи демографічну ситуацію в с. Солов’ї, з метою створення належних умов для здобуття якісної освіти та упорядкування мережі закладів загальної середньої освіти, сільська рада:

ВИРІШИЛА

  1. Припинити діяльність шляхом ліквідації юридичної особи Солов’ївської гімназії Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області (код ЄДРПОУ 23017799), яка знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 9 с. Солов'ї Ковельський район  Волинська область,  44433
  1. Створити та затвердити персональний склад комісії з ліквідації Солов’ївської гімназії (код ЄДРПОУ 23017799  ) (далі ліквідаційна комісія). Місце знаходження ліквідаційної комісії : вул. Центральна,24а с.Сереховичі Ковельський р-н Волинська обл. 44442
  1. Ліквідаційній комісії з припинення діяльності Солов’ївської гімназії (код ЄДРПОУ 23017799 ):

 

3.1. В установленому порядку протягом трьох робочих днів з дати прийняття цього рішення, письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію, про ліквідацію юридичної особи та подати необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідних записів.

3.2. Забезпечити здійснення усіх організаційно-правових заходів пов’язаних з ліквідацією юридичної особи, відповідно до вимог законодавства.

        3.3. Провести інвентаризацію майна ліквідованої юридичної особи.

        3.4. Скласти та затвердити передавальні акти.

        3.5. Вчинити інші дії відповідно до чинного законодавства, направлені на ліквідацію юридичної особи.

4.  Директору Солов’ївської  гімназії:

4.1. Попередити працівників про ліквідацію закладу з дотриманням вимог чинного законодавства про працю.

4.2. Передати документацію, що підлягає довгостроковому зберіганню до відповідної архівної установи.

    5. Встановити двомісячний термін для пред’явлення кредиторами вимог з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення діяльності   Солов’ївської гімназії шляхом ліквідації.

    6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань.

 

 

 

         Сільський голова                                           Ростислав ШИМАНСЬКИЙ

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь