A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сереховичівська громада
Волинська область, Ковельський район

ЗУПИНКА ТА ОГЛЯД АВТОМОБІЛЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ. ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Дата: 03.06.2021 21:19
Кількість переглядів: 451

Фото без опису

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ МАЄ ПРАВО ЗУПИНЯТИ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ?

Відповідно до Статті 35 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський може зупиняти транспортні засоби лише у таких випадках:

  • якщо водій порушив Правила дорожнього руху;
  • якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
  • якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;
  • якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;
  • якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
  • якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
  • якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;
  • якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
  • порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;
  • якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.
  • якщо є інформація, що свідчить про порушення власником транспортного засобу митних правил, виявлені митними органами відповідно до Митного кодексу України, а саме: порушення строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту іншого транспортного засобу особистого користування, використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, розкомплектування чи передачу у володіння, користування або розпорядження такого транспортного засобу особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;
  • якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб, який зареєстрований в іншій країні, не зареєстрований в Україні у встановлені законодавством строки чи перебуває на території України з порушенням строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, чи використовується для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, чи переданий у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

При цьому поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

Також відповідно до частини 3 статті 18 цього ж Закону, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

Фото без опису

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ МАЄ ПРАВО ОГЛЯНУТИ САЛОН ЧИ БАГАЖНИК АВТОМОБІЛЯ?

Візуальний огляд салону чи багажника транспортного засобу (поверхневу перевірку) працівник поліції може провести лише у разі наявності законних підстав та з суворим дотриманням передбаченої законом процедури.

Конкретні підстави для проведення такої поверхневої перевірки передбачені у статті 34 Закону «Про Національну поліцію», а саме, якщо існує достатньо підстав вважати що:

  • в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
  • в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю людини;

 

  • транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Інших підстав для проведення поверхневої перевірки законом не передбачено. Тому, у разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку Вашого автомобіля вимагайте від нього вказати конкретну підставу для її проведення, передбачену законом. Якщо законна підстава відсутня, ви маєте право відмовити у проведенні такої перевірки.

Поверхнева перевірка може здійснюватись лише шляхом візуального огляду поліцейським салону чи багажника транспортного засобу. При цьому, поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону.

Тобто водій повинен самостійно показати поліцейському вміст транспортного засобу. Поліцейський, може лише спостерігати ззовні автомобіля за діями водія та речами, ні до чого не торкаючись руками.

Законом не передбачено наявність свідків при проведенні поверхневої перевірки. Однак, найкращим вашим свідком у даній ситуації буде зроблений вами відеозапис.

Фото без опису

ЧИ ПОТРІБНО ПЕРЕДАВАТИ ДОКУМЕНТИ ПОЛІЦЕЙСЬКОМУ В РУКИ?

Відповідно до Правил дорожнього руху та Закону “Про дорожній рух” зі змінами, внесеними Законом №1231-IX, на вимогу працівника поліції водій зобов’язаний пред’явити документи на право керування. Деталізовано, що пред’явити документи потрібно у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані з цих документів.

Зазначені нормативні акти не містять вимоги передати документи в руки, а лише пред’явити. Навіть додаткова деталізація щодо пред’явлення “у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані” не може тлумачитись як обов’язок передати документи в руки.

Отже, названі документи надавати в руки поліцейському водій не зобов’язаний! Достатньо лише показати (пред’явити) у розгорнутому вигляді. Проте, якщо водій з власного бажання передав поліцейському в руки зазначені документи, то йому не заборонено їх отримати та перевірити у своїх руках.

Фото без опису
ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ВИ ВВАЖАЄТЕ ЩО ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ПОВОДИТЬСЯ НЕПРАВОМІРНО?

          У такому випадку водій має право невідкладно зателефонувати на 102 та повідомити про неправомірні дії працівників поліції.

Після приїзду іншого екіпажу водій повинен чітко повідомити про неправомірні дії працівників поліції та, по можливості, викласти їх у паперовому вигляді. Якщо зазначені факти підтвердяться, водієві повинні дозволити продовжити рух з подальшим застосування до працівників поліції, які здійснили неправомірні дії, заходів дисциплінарного впливу. Якщо ж інший екіпаж очевидно неправомірно стає на захист колег, то водій за наявності достатніх підстав має право повідомити про дані факти керівництво поліції та інші контролюючі органи, зокрема прокуратури, державного бюро розслідувань та підрозділи внутрішньої безпеки МВС. У разі підтвердження інформації, викладеної у повідомленні, вони також будуть притягнуті до відповідальності.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь